Mijn mooie reizen
over de gehele wereld

Dag 19, maandag 25 oktober 2011

Kathmandu - Pashupathinath - Bhaktapur

Omstreeks 06.45 uur wakker en maar meteen opgestaan en onder de douche gesprongen. We vertrekken wat later dan we gewend zijn, want enkelen van onze groep zijn de Himalaya rondvlucht gaan maken. Wanneer ik rond 08.30 uur in de ontbijtzaal kom zijn zij al weer terug. Voordat we om 09.30 uur met de bus vertrekken maak ik eerst nog wat foto's buiten van ons hotel.

  

We rijden met de bus naar de grootste stoepa ter wereld, de Boudhanath. Dit is de belangrijkste boeddhistische heiligdom in de Kathmanduvallei. Zowel de hoogte als de diameter van de tempel is 40 meter. Het heiligdom ligt ongeveer 8 km ten noordoosten van Kathmandu aan de oude handels- en pelgrimsroute tussen Tibet en India. Ook zijn hier van verre de op de stoepa geschilderde ogen van Boeddha te zien, hoewel de stoepa in toenemende mate aan het oog wordt onttrokken door de hoge huizen. In deze huizen wonen voornamelijk gevluchte Tibetanen. We krijgen ruim de tijd om de stoepa en het rond de stoepa gelegen plein te bekijken. Met Mathieu&Joke en Niki&Roy ga ik een klooster bekijken. Ook beklimmen we de stoepa. Omdat we genoeg tijd over hebben lopen we nogmaals rond de stoepa. Rond 11.15 uur verzamelen we weer bij de uitgang en lopen richting de bus.

  











We rijden naar Pashupatinath waar we ongeveer om 11.45 uur aankomen. We lopen een stukje en komen dan aan bij de rivier waar we net als in Varanasi lijkverbrandingen zien bij de gaths. Het is weer een indrukwekkend gezicht. Enkelen van onze groep, waaronder ikzelf, lopen uit nieuwsgierigheid naar een brandstapel toe. Het stinkt en we zien twee verkoolde benen uit de brandstapel steken. Erg luguber. We lopen verder en zien dat jongens in de rivier staan en modder van de bodem schrapen en dit op de kade gooien. Ze spoelen er water overheen om zo te zien of ze sierraden van de lijken hebben gevonden. Enkele jongens hebben een klompje goud en wat geld gevonden. Na een tijdje is er een persoon begonnen om een brandstapel te maken en zien we even later familieleden met een draagbaar een lijk vervoeren. We nemen plaats op de zittribune en aanschouwen het ritueel. We zien hoe het lijk wordt ontdaan van zijn/ haar kleding en een oranje gewaad aan krijgt. Daarna wordt het lijkt gedompeld in de rivier. Intussen gaan de jongens gewoon door met het zoeken naar sierraden, dit terwijl het lijk op een meter afstand van hen ligt. De verbranding van het lijk zelf zien we niet omdat we terug naar de bus moeten.

  

We rijden verder en komen omstreeks 13.15 uur aan in Bhaktapur, wat de tweede grootste stad is in de Kathmanduvallei. Bhaktapur is wil zeggen "stad van de ootmoedigen" ook wel Bhadgaon ( rijstdorp ) genoemd. De stand ligt ongeveer 16 km ten oosten van Kathmandu. In het dichtbevolkte oude stadsgedeelte wonen 50.000 mensen, vooral Newaarse hindoes. Van de drie koningssteden is Bhaktapur het minst getroffen door de modernisering. Nieuwbouw is er nog schaars. De stad ziet er nog middeleeuws uit. Volgens de legende is de stad gesticht door koning Anandadeva Malla ( 1147-1166), die er 12.000 huizen liet bouwen nadat hij het regentschap over Kathmandu had overgedragen aan zijn oudere broer. In werkelijkheid is Bhaktapur ontstaan uit verschillende kleine nederzettingen, waarna de plaats in de loop der tijd werd uitgebreid. Bij aankomst in het centrum gaan we eerst wat eten en drinken. Daarna gaan we de middeleeuwse stad verkennen. Het ziet er allemaal indrukwekkend uit met al die oude gebouwen en tempels. We lopen over de groentemarkt en door de drukke straatjes. Mathieu&Joke, Niki&Roy en ik besluiten om ergens wat te gaan drinken omdat we nog tijd over hebben. De ober komt onze bestelling opnemen. Het duurt erg lang voordat we de frisdrank krijgen. Wanneer de ober dan eindelijk met de drank komt laat hij zijn dienblad uit zijn handen schuiven. De gehele lading frisdrank krijg ik over mij heen. De cola spoel ik met een flesje water van me af en de ober excuseert zich meerdere malen. Boos kan ik er niet om worden en we krijgen zelfs de slappe lach. We krijgen nieuwe frisdrank die de over gelukkig niet uit zijn handen laat vallen. Nadat iedereen zich heeft verzameld rijden we rond 16.00 uur terug naar het hotel.

  






Na onder de douche te zijn geweest, loop ik rond 18.30 uur naar de lobby. Met de groep gaan we gezamenlijk eten bij restaurant Doedels. Buiten het hotel is alles mooi versierd met lampjes omdat het Diwali feest is in Nepal en India. Het is een leuke kerstsfeer. Rond 18.45 uur arriveren de riksja's die ons naar het restaurant brengen. Anneke en ik nemen weer plaats in 1 riksja, waarna we vertrekken. Onderweg is het weer erg druk in de straten. De riksjarijder loodst ons er gemakkelijk doorheen. Na twintig minuten komen we aan bij het restaurant dat ligt verscholen achter de winkeltjes. Met de trap gaan we naar binnen toe.

 

Het is een groot restaurant en de bestelling loopt erg vlot. Nadat iedereen heeft bestelt leest Nati een zelf gemaakt gedicht voor aan Wiep. Ook biedt ze namens de gehele groep een leuke fooi aan die ze heeft gestopt in een pop van de poppenshow in Jaipur. Wiep vindt het erg leuk en bedankt iedereen voor de geweldige reis. Al snel volgt het eten. Iedereen krijgt tegelijkertijd zijn/haar eten opgediend. Mijn steak smaakt erg lekker. Nadat iedereen klaar is met eten krijgen we een een stuk karton in de vorm van een voet. We schrijven hierop onze namen waarna we die aan de muur ophangen. Het gehele restaurant hangt er vol van. Rond 22.00 uur lopen we terug naar het hotel. Een flinke wandeling, maar wel fijn na het eten. Onderweg moet je wel opletten waar je loopt omdat er geen straatverlichting is. Bij aankomst van het hotel hebben we door de "kerstverlichting" een kerstgevoel. We hebben de grootste lol en er worden zelfs kerstliederen gezongen. Rond 22.45 uur ben ik in mijn kamer. Kijk dan nog voetbal en rond 0.00 uur lekker slapen. 


Naar dag 20