Ondanks dat we activiteiten in de middag op het programma hebben staan, ben ik vroeg wakker. Om 07.00 uur opgestaan en onder de douche gesprongen. Ik ben daarna wat foto's gaan maken bij het zwembad. Op de achtergrond is de mooie Leeuwenrots te zien. De naam Sigiriya betekend Leeuwenrots, vandaar de naam van het plaatsje waarin we verblijven. Omstreeks 08.30 uur gaan we op ons gemak ontbijten.
Na het ontbijt hebben we de tijd om te zwemmen. Marco heeft een zwemwedstrijd geregeld dat om 10.15 uur plaatsvindt. Ik laat de wedstrijd aan mij voorbij gaan omdat ik te veel last van mijn schouder heb. In groepjes van twee wordt het heen en weer gezwommen. Ik doe wel passief aan de wedstrijd mee, want ik kijk of er wordt aangetikt en niet vals wordt gespeeld. Jos zorgt met een reddingsboei dat de wedstrijd veilig verloopt.
Na de ontspanning staat het vertrek om 11.30 uur gepland. We rijden met de bus naar Pollonaruwa. Onderweg komen we boomhutten tegen die door boeren gebouwd zijn om olifanten te spotten. We stoppen ook nog even bij een klein fabriekje waar rijst wordt uitgestrooid om te drogen. We zien de mannen wegwerp gebaren maken, maar Marco legt uit dat dat in Sri Lanka iets anders betekend. Ze bedoelen dat we welkom zijn, maar het blijft bij een korte stop in de bus.
Na een uurtje rijden komen we omstreeks 12.45 uur bij het restaurant waar we gaan lunchen. In de bus heeft Marco de bestelling al opgenomen zodat we niet lang hoeven te wachten. We krijgen eerst soep opgediend. De soep in Sri Lanka is goed te eten. Het smaakt prima. Daarna krijgen we onze sandwiches. Jan, Joke en ik hebben tonijn-sandwich besteld, maar het smaakt totaal anders dan in Nederland waar we de mayonaise-tonijnsalade gewend zijn. Jan twijfelt zelfs als het wel tonijn is. We eten het toch op. Het smaakt redelijk. Het nagerecht bestaat uit fruit. Omstreeks 13.50 uur hebben we allemaal afgerekend en vertrekken we.
Onderweg komen we een ongeluk met een vrachtwagen tegen. De wagen is blijkbaar te zwaar beladen geweest en is omgevallen in een riviertje. Het trekt veel bekijks van de lokale bevolking. De temperatuur is inmiddels weer tegen de 40 garden opgelopen. We maken ook nog even een kleine fotostop bij een heilig beeld. Twee goedlachse dames kijken vanuit de laadbak van een wagen toe.
Om 14.30 uur komen we aan in Pollonaruwa, dat de tweede koningsstad van Sri Lanka werd omstreeks 1070 na Christus onder koning Vijayabuhu I. Pollonaruwa was beter te beschermen tegen aanvallen vanuit zowel het zuiden van India als vanuit het zuidoosten van Sri Lanka zelf. Een ander voordeel was dat er minder muggen zitten. In 1284 volgde Dambadeniya Pollonaruwa op als hoofdstad. We bezoeken eerst het archeologisch museum van Pollonaruwa. In het museum mogen geen foto's gemaakt worden. We lopen het museum door en bereiken twintig minuten later de uitgang waar we even een toilet bezoeken, die niet al te fris zijn. Via het naast gelegen kanaaltje lopen we terug naar de bus. Onderweg zien we dat mensen verkoeling zoeken in het water van het kanaal. Al snel staan er de nodige verkopers om ons heen. Ik negeer ze waardoor ik geen last van hen heb. Joke daarentegen kan de verkopers niet van haar afslaan. Ook Jannie is een doelwit van de verkopers.
Wanneer we bij onze bus arriveren komt er een bus met Srilankezen aanrijden. Het is weer kijken en bekeken worden en over en weer worden foto's gemaakt. Om 15.00 uur rijden we verder en al snel komen we aan bij de historische kern van Pollonaruwa.
entreekaart
Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in de historische kern die we bezoeken zijn:
* De audiëntiezaal
* De Vatadage dagoba met vier zittende boeddha's uit de regeringsperiode van Parakramabahu I (1153–1186)
* De Hindoeïstische Siva Devala-tempels (10e en 13de eeuw)
* De stupa's en de Gal Vihara
* Een groep van vier boeddhabeelden gehouwen uit één steen, kunstmatig waterreservoir (2400 ha).
* Het koninklijk paleis was ooit een imposant gebouw met 7 verdiepingen, nu nog bestaand uit 2 verdiepingen. De bovenste vijf waren van hout en zijn inmiddels vergaan.
* Het Vierkant omvat 12 ruïnes. Hieronder vallen:
- de Vatadage, een ronde stupa
- de Thuparama, de enige Boeddhistische tempel uit die tijd waar nog een dak op zit
- de Hatadage, een oude tempel van de tand, waar vroeger de hoektand van Boeddha heeft gelegen.
- de Atadage, nog een oude tempel van de tand en het enige overgebleven gebouw hier uit de tijd van koning Vijayabahu I
- de Gal Pota, een 9 bij 1,5 meter grote steen met inscripties uit de tijd van koning Nissanka Malla.
Onderweg houden we onder een grote boom even pauze. Marco kent een drankverkoper en tijdens zijn rondreizen gunt hij deze verkoper wat verdiensten. Wij nemen een koude cola, wat er goed smaakt door de hitte. Na een kwartier lopen we weer verder over het complex.
Als laatste bezichtiging staat de Gal Vihira op het programma, wat wordt gezien als het hoogtepunt van de Sri Lankaanse beeldhouwkunst. Het zijn 4 beelden van Boeddha allemaal gehouwen uit een blok steen. De 7 meter hoge staande Boeddha wordt gezien als de mooiste, maar de 14 meter liggende Boeddha vind ik nog mooier. Ook zijn er twee zittende Boeddha's. Het is vandaag Poya dag een soort van feestdag waarop volle maan wordt gevierd. Hierdoor is het een stuk drukker dan normaal.
Rond 18.00 uur lopen we terug naar de bus. Nadat iedereen naar het toilet is geweest rijden we terug naar het hotel toe. Tijdens onze rit terug naar het hotel is er ineens een verkeersopstopping. Wanneer we langzaam verder rijden zien we waarom. Een grote wilde olifant staat langs de weg te grazen. Het beest staat nagenoeg in de bewoonde wereld aangezien 6 meter verder allemaal huizen langs de weg staan. Je zou er maar wonen met een olifant in je voortuin. We arriveren om 19.30 uur in het hotel. Ik ga nog eerst douchen voordat we gaan dineren om 20.30 uur. Omdat het vandaag dus Poya dag is wordt er geen alcohol geschonken. Dus geen biertje of wijntje maar een colaatje. Het eten is trouwens weer uitstekend. Na het diner gaan we terug naar de kamer. Naborrelen zit er vandaag niet in.